Rookgordijn


Hallo allemaal,

Toen Jan ons vroeg of we een naam wilde bedenken voor deze site, schoot “rookgordijn” onmiddellijk in mijn gedachten. Dat komt door het volgende: Vroeger stak ik mijn barbecue altijd aan met aanmaakvloeistof. Maar dat gaf vooral in het begin nogal wat vuur en het resulaat was ook niet altijd goed. Dan brandde hij bijv. maar aan één kant. Tegenwoordig steek ik de fik erin met behulp van een zgn starter. Jullie wel bekend denk ik. Ik leg dan wat aanmaakblokjes op het rooster, plaats vervolgens de starter gevuld met briketten over de aangestoken aanmaakblokjes en zet het rooster onder in de BBQ open. Gevolg……. een 5 minuten lang durend bruin rookgordijn waar een beginnend brandweerman stinkend jaloers op zou zijn. Eenmaal een paar minuten verder, en natuurlijk na het nodige commentaar van mijn vrouw en vaak ook na wat opmerkingen achter verschillende heggen vandaan, begint dat ding lekker te branden. Meestal beschik ik na een kwartiertje over een mooie laag grijze briketjes die het wel twee uurtjes volhouden zonder bij te vullen.

Toch is die rook in het begin een doorn in mijn oog. Ik vraag me af of jullie hetzelfde ervaren en hoe lossen jullie dat op. Gewoon laten roken op het gevaar af dat je af en toe brandweersirenes door de buurt hoort loeien op zoek naar de brand, of zijn er andere mogelijkheden?. Het is wat minder wanneer ik de kooltjes van te voren besprenkel met aanmaakvloeistof, maar dat is nou net weer niet de bedoeling van die starter. Wie heeft de oplossing?

Delen

5 Reacties op “Rookgordijn”

 • Michel zegt:

  Hoi Bert!
  Volgens mij is het een kwestie van materiaal. Briketten en aanmaakblokjes van het Kruidvat leveren inderdaad een partij rook op zichtbaar voor de Indianen aan de westkust van Amerika. De Weber briketten en aanmaakblokjes leveren een minimum aan overlast. Aan de andere kant: daar betaal je wel voor, natuurlijk. Al is mijn ervaring dat deze Weber-briketten langer en gelijkmatiger branden.

  (Noot voor Weber: het gebruikelijke bedrag op mijn bankrekening svp).

 • Bertil zegt:

  Nou, nou, nou…… Ik gebruik natuurlijk wel hoogwaardig materiaal. Het zijn nl. briketten van de Gamma en dat is geen misselijk spul. Ik denk eerder dat het een kwestie is van vocht. Mijn briketten liggen opgeslagen in mijn vooroorlogse schuurtje en die ligt een metertje lager dan mijn tuin, dus…altijd een beetje vochtig.

 • Jan zegt:

  Bertil, ook ik heb eigenlijk geen last van zo’n rookgordijn, al kan ik niet voor mijn buren spreken. Vocht kan er zeker mee te maken hebben, maar ik moet beamen wat Michel hierboven zegt. Weber kolen zijn echt erg goed. Ze stinken niet, er zit geen zand in, en ze branden wel heel wat langher dan de twee uur waar jij het over hebt. Vijf uur is geen uitzondering!

 • Frank zegt:

  Hoi Bertil,
  Ook ik kreeg vaak winnetou op bezoek, verdwaald door het rooksignaal. Tot een brandweerman mij herrinnerde aan de vuurdriehoek, Brandbare stof – zuurstof – temperatuur. Rook betekent dat het niet brand maar smeult en dat het meer zuurstof nodig heeft. Alleen natuurlijke tocht kan dus te weinig zijn. Ik heb een oude haarfohn gepakt die ik van onderaf (gewoon de starter schuin houden maar opletten voor de vonken) de starter in laat blazen. Door de extra zuurstof zijn de briketten gewoon sneller heet en roken ze minder.

 • bertil zegt:

  Hallo Frank,

  Leuk dat je onze site bezoekt.
  Inmiddels is het rookprobleem wel onder de knie. In de meeste gevallen is mijn vochtige schuurtje (waar mijn kooltjes tenslotte zijn opgeslagen)wel de oorzaak. Ik vind je tip echter wel leuk en de moeite van het uitproberen waard.

  Blijf onze avonturen volgen en…. elke tip of reactie is van harte welkom

Leave a Reply

Facebook
Beveel ons aan
Zoeken
Categorieën
Tag cloud
Inloggen