Kip met patat


Belofte maakt schuld. Gisteren kreeg ik het verwijt dat ik me wel erg makkelijk vanaf heb gemaakt met een korte uitleg over de wok. U vraagt om actiefoto’s? U krijgt actiefoto’s!

Wat staat er vandaag op het menu? Ik hoefde niet lang te zoeken. Eerder heb ik het al gehad over een fantastische website: Blue Smoke BBQ. daar staan niet alleen heerlijke dingen op, maar ook tips en trucks om je barbecue-skills te kunnen verfijnen. Dat is vandaag mijn doel. Ik ga vandaag kip grillen, en daarbij maak ik barbecue patat. Mensen, ik heb helemaal niets zelf verzonnen aan dit menu, plus bereidingswijze. Alles is gewoon gejat van bluesmoke-bbq.nl. Alle credits gaan dus naar de maker van die site.

Goed, eerst de voorbereidingen. Ik heb de 47cm Weber alvast klaargemaakt voor het indirect grillen, op de manier zoals beschreven staat bovengenoemde site. Met één kolenrekje maak ik een compartiment dat iets groter is dan wanneer je twee rekjes aan weerszijden gebruikt. Het gedeelte van het kolenrek dat niet voor de briketten is bedoeld dek ik af met een vel aluminiumfolie:

bbq prepareren 1

bbq prepareren 1

bbq prepareren 2

bbq prepareren 2

Vervolgens is de kip aan de beurt. Ik wrijf het velletje en de holle binnenkant in met een dry rub die ik heb gemaakt op aanwijzing van….. inderdaad. Dat was gemakkelijk! Nu de patatjes: deze worden in hun jasje gewassen en in langwerpige partjes gesneden. Vervolgens besprekelen met olijfolie, zout, rozemarijn, tijm en zwarte peper. Moet ik nog vertellen waar jullie hierover details moeten zoeken? Zo, dat was dat. Ik heb weleens langer gewerkt aan de voorbereidingen 😉

En ja hoor, precies op het moment dat ik de fik erin wil steken begint het te regenen. Nondeju! Nou, mij maken ze niet gek, dan maar de parasol erboven.

Zo, de kolen branden lekker: hups in de barbecue. Stukjes rookhout erin, lekbak erin, en daar weer een half blik bier in. De rest van het bier gooien we weg (NOT!). Nu moet de barbecue even doorwarmen. (Potverdikkie, het gaat steeds harder regenen!) Na 10 minuutjes gaat de kip op de barbecue. Nog eens 15 minuten later is het tijd voor de frieten, want die doen er ruim een uur over.

Dat ziet er goed uit, en kijk die Weber lekker roken dan:

Tsja, en toen hielden de foto’s op. Dat heb je wanneer er twee hongerige jongetjes om je heen drentelen, terwijl je met gevaar voor eigen leven in de stromende regen de kip en frieten binnen moet halen. Dan vergeet je dus plaatjes te schieten. Maar jullie kunnen me op mijn woord geloven: die kip was geweldig! Mooi bruin van kleur, niet droog en de smaak was top! En de frieten? Die heb ik net even te lang in de bbq laten zitten, klein rekenfoutje. 80% Was prima, de rest net te droog geworden. De smaak was goed, en dit foutje gebeurt me maar één keer! Ik weet zeker dat ik deze combi nog vaak zal bereiden, heerlijk!

Delen

6 Reacties op “Kip met patat”

 • Michel zegt:

  Ik zet dit gerecht op mijn verlanglijstje, Jan. Is er misschien ergens een site waar ik dit recept kan nalezen?

 • Bertil zegt:

  Ik vind het stoer Jan. In de stromende regen! En dat alleen maar omdat je zo’n “plastic” fotootje had geplaatst.

 • Jan zegt:

  @ Michel: ik geloof dat ik ergens in de tekst een subtiele hint hebt geplaatst 😉

  @ Bertil: Ik zal het je maar eerlijk vertellen, ik heb het ook een beetje voor mezelf gedaan 😀 De regen was geen straf, en gaf alles een extra avontuurlijk tintje waardoor de maaltijd nog beter smaakte!

 • Juancho zegt:

  Jammer van die laatste (cruciale) fotos…
  Maar ik twijfel er geen moment aan dat deze kip fantastisch gesmaakt moet hebben! ;o)
  Keep smokin’!
  Juancho
  Pitboss
  Blue Smoke BBQ

Leave a Reply

Facebook
Beveel ons aan
Zoeken
Categorieën
Tag cloud
Inloggen