Winter-Weberen


Beste barbecue fanaten,

Het is alweer enige tijd geleden. Maar ergens in 2006 zijn we met een groepje “echte” mannen naar Joure afgereisd om een masterclass “Weber-koken” te volgen.

In alle vroegte in de auto, want we moesten om 11.00 uur al in Joure zijn.

We kwamen uit op een alleraardigst pleintje en precies tegenover de parkeerplaats zagen we al een paar rokende barbecues buiten staan bij het restaurant ’t Plein.

We werden opgewacht door Reitse Spanninga. Topkok en eigenaar van het restaurant. Na een welkomstglaasje begon het echte werk en natuurlijk hebben we niet alleen toegekeken. Binnen een paar minuten stonden we, met een glas wijn in de directe nabijheid, in de professionele keuken van het restaurant onder het toeziend oog van Reitse en zijn koks de voorbereidingen te treffen voor een heerlijke maaltijd. In ca. 4 uur tijd leerden we de meest fantastische gerechten in een handomdraai te maken op een Weber barbecue. Wat ons vooral is bijgebleven: voorbereiding is het halve werk. En de andere helft bestaat voornamelijk uit genieten. Volgens mij waren de deelnemers ook allen aanhangers van het hedonisme.

De aap kwam echter uit de mouw zo net na het middaguur. Toen bleek dat er een paar honderd meter verderop een ijzerwarenwinkel was gevestigd die alles op het gebied van Weber in huis had. Natuurlijk familie van Reitse….. kon niet missen. En natuurlijk kregen alle deelnemers aan de masterclass 10% procent korting op alles wat ze kochten. En natuurlijk ging een groot deel van de “echte” mannen naar huis met voor minstens € 100,00 aan accessoires die nu nog ongebruikt in de schuur staan. Iemand van ons groepje kocht zelfs een temperatuurmeter met bijbehorend zendertje. Dan gaat er een piepje af wanneer je kip klaar is. Ooit gekker gehoord!!

Maar goed…. we kregen ook een schort, een pet, handschoenen en een dvd mee met lekkere recepten. Eén van die recepten is prima geschikt voor het “winter-weberen”. Het is de simpelheid zelf, lukt altijd en is berelekker. MOSSELEN!

Wat heb je nodig:

Een paar zakken verse mosselen, gesneden soepgroente, witte wijn, wat stokbrood met een lekker sausje, een barbecue met een wok, een paar glazen rosé en een goed humeur.

Resultaat….. een geweldige zaterdagmiddag/avond.

Afgelopen zaterdag was weer zo’n dag. Zonnetje, een beetje koud, maar heel goed te doen.

Bij Michel in de tuin even een spontaan bbq-tje georganiseerd.

Hoe ga je te werk:

Steek de barbecue aan en zorg voor een volwassen rookgordijn. Gooi de mosselen in ruim water en verwijder de mosselen die gaan drijven. Zodra de kooltjes lekker gloeien plaats je de wok. Zorg dat hij roodgloeiend wordt en giet voorzichtig een volle liter witte wijn (bier mag ook) in de wok. Voorzichtig!… want dat spettert natuurlijk een beetje.

Gooi de wok halfvol met soepgroente en hussel dit een beetje om in de witte wijn. Voeg de mosselen toe, doe de deksel op de barbecue en ga minsten drie kwartier aan de wijn of iets anders wat geestverruimend werkt. Schep de mosselen daarna uit de wok en ga lekker genieten van al dit heerlijks met een stukje stokbrood en je leuke gezelschap. Probeer het uit…… het is de moeite waard.

PS: de dvd van Reitse is bij mij te leen voor de liefhebber.

Delen

13 Reacties op “Winter-Weberen”

 • Michel zegt:

  Mooi stukkie, Bertil. Of ik er zelf bij was, zo beeldend heb je het opgeschreven. En sommige foto’s wil ik wel twéé keer zien, en ook daar heb je voor gezorgd ;-)!

 • Bertil zegt:

  Ja… hoe dat nu weer komt weet ik ook niet. Eerst heb ik een serie ge-upload en daarna nog een aantal toegevoegd, maar toen pakte hij ook de foto’s die ik al eerder had geselecteerd. Ik krijg de dubbele foto’s niet meer weg, dus jullie zullen het ermee moeten doen.

 • admin zegt:

  Dat ziet er weer gezellig uit heren. En smakelijk ook! 🙂

  Ik heb de tweede serie foto’s weggehaald, ik neem aan dat Michel ze nu genoeg bekeken heeft!

 • Visje zegt:

  Het ziet er geweldig uit. Maar waarom was ik niet uitgenodigd? Ik had het graag Live meegemaakt. Wellicht wordt ik dan net zo fanatiek als jullie…

 • Bertil zegt:

  Hoi Michel, Dit soort dingen komt bij ons altijd op als p….., Geen tijd om uitnodigen rond te sturen, maar….als je toevallig in de buurt was had je wel een hapje mee kunnen eten. Leuk dat je af en toe even naar onze belevenissen komt kijken. Tenslotte kan je daardoor ook aangestoken worden door het bbq-virus.

 • Visje zegt:

  Ik ga het zeker een keer proberen. Voor de volledigheid: zet je gewoon een losse, gietijzeren wok in de Weber? En hoeveel Kiklo mosselen moet ik inkopen, voor hoeveel personen? (je ziet het, ik ben nog niet zo ervaren als jullie…)

 • Michel zegt:

  Hoi Mies,
  Wij gebruiken de officiele wok van Weber. Ik zou niet zomaar een losse wok op de kolen zetten, maar aan de andere kant: waarom ook niet. Als je niet al te erg aan het ding gehecht bent…. In dit geval hadden we 6 kiklo mosselen, voor 4 volwassenen en 2 snotapies. Maar reken op een kiklo per persoon.
  Smakelijk eten!

 • Visje zegt:

  De officiele wok van Weber? Ik weet ineens een leuk sinterklaas/kerstkado!!!

 • Jenny de Jongh zegt:

  Nou Bertil als ik dit allemaal zie snap ik helemaal waarom jij zo fanatiek blijft fietsen want als je je alleen bezig houdt met dat heerlijke eten dan weet ik niet of je alles nog in shape houdt…
  Nee zonder gekheid het ziet er allemaal super uit het eten en de site en ik kom wel een keer proeven,
  groetjes de Jenny de (ex)fietsjuf

 • bertil zegt:

  Hoi Jen!!, Leuk dat je ff komt kijken op de site. Christine heeft zeker “geluld”. Als dit zo door gaat met al die reacties moeten we wel een keer wat organiseren om te proeven.

 • Jenny de Jongh zegt:

  HE Daar hou ik je aan !!!!!!!!

 • Christine zegt:

  Ja ja, en dat gaat nu gebeuren, 31 januari 2009 !!!! hmm als weber liefhebber weet ik zeker dat het heel lekker gaat worden, en Bertil ja ik had geluld hahahaha

 • Danny zegt:

  Drie kwartier?!?! Hebben jullie na afloop getafeltennist met die mosselen?

Leave a Reply

Facebook
Beveel ons aan
Zoeken
Categorieën
Tag cloud
Inloggen