Kalkoen van de barbecue


Gisteren was zoals ik al aankondigde de avond van ons kerstdiner. We hadden een kalkoen van bijna 5kg besteld, zat voor vier volwassenen. Zo’n Kelly Bronze wordt geleverd in een mooie doos. Er komt een hele beschrijving bij voor de bereiding. In de doos zat ook nog een mooie kerntemperatuur-meter waarmee bekeken kan worden of het vlees gaar is. Wel een beetje jammer dat ik zo’n ding voor dit doel juist de dag ervoor had gekocht.

Eenmaal uitgepakt kwam er een prachtige kalkoen tevoorschijn. Mijn vriendin was toch wel een beetje bezorgd over de zwarte stoppels die hier en daar uit het vel staken, maar ik papegaaide gewoon het reclamepraatje op de website na: “Die stoppels zitten ook op andere kalkoenen, alleen zijn ze dan wit en zie je ze niet. Die zwarte veertjes zijn een teken van kwaliteit.” Je kan mij alles wijsmaken.

Afijn, er hoefde alleen maar wat zwarte peper en zeezout over het dier gewreven te worden. Het vel was erg droog, ik heb de kalkoen daarom eerst een beetje gemasseerd met olijfolie, dat schept gelijk een band. Je moet het toch de rest van de avond goed met elkaar vinden. Hierna bleef het zout en de peper lekker plakken.

Terwijl de kalkoen verder op kamertemperatuur kwam, kon ik de barbeque prepareren en aansteken. Toen de Weber eenmaal op temperatuur was, was het tijd om de kalkoen in z’n sauna te leggen. En ja hoor, zoals ik al had verwacht paste het beest niet. tenminste, het paste wel, alleen kon het deksel niet dicht. Ja, dan maar het beest proberen plat te drukken, nou, dat viel nog niet mee. Uiteindelijk paste hij dan toch, maar er was geen ruimte meer tussen de kalkoen en het deksel, als dat maar goed gaat.

Na het eerste uur bleek dat de barbecue toch iets te koel was (het voordeel van de split-grill techniek is dat je de temperatuur redelijk nauwkeurig kunt regelen). De schuifjes dan maar wijd opgengezet, en afwachten maar. Voor de zekerheid even het telefoonnummer van de chinees in de telefoon geprogrammeerd. En toen was het tijd! Samen met Michel maar gaan kijken en prikken. De temperatuurmeter gaf nog niet een goede kerntemperatuur aan. Dan nog maar een kwartiertje wachten hè, zo gaat dat bij deze sport. Bij de tweede check was de temperatuur beter, en het beest zag er prachtig uit, het water liep me in de mond. Uit de barbecue en onder een dekentje van aluminiumfolie om rustig na te garen.

Na een tijdje het dier aangesneden, dat valt nog niet mee zeg. We hebben met twee man moeten werken om het beest te ontleden. En wat zit daar veel vlees aan zeg! Hij was gelukkig helemaal gaar, en die geur…

Hierna nog even snel de barbecue friet uit de tweede barbecue gehaald, en samen met nog wat andere bijgerechten die helaas niet meer in de barbecue pasten hadden we een heerlijk diner met een fantastisch gezelschap. Wat mij betreft een avond om in te lijsten, ik heb ervan genoten! En… ik heb het nummer van de chinees niet nodig gehad!

Delen

Een reactie op “Kalkoen van de barbecue”

  • Bertil zegt:

    Zo jongens….. dat ziet er echt geweldig uit. Het verhaal erom heen, de voorpret en de bereiding is bijna nog leuker dan het eten zelf.

Leave a Reply

Facebook
Beveel ons aan
Zoeken
Categorieën
Tag cloud
Inloggen