Speenvarken aan het spit


Zo af en toe ontmoet ik andere enthousiaste barbecuers. Meestal ontstaat er dan een gesprekje over gewone dingen zoals; hoe steek jij je bbbq aan? of; weet jij nog een lekker recept? Maar soms ontmoet je iemand die anders doet dan anderen. Ik raakte in gesprek met Harald. En Harald is het “gewone barbecuen” al een tijdje ontstegen. Tot mijn verbazing bereid hij een heel varken aan het spit. Dus vroeg ik hem om een verhaaltje en natuurlijk een paar foto’s om het te bewijzen. Hieronder zijn verhaal.

Harald, dank voor je inzending.


Na zo’n 20 jaar ‘weberen’ is het tijd voor een nieuwe uitdaging; grof geschut! BBknoeien voor grotere gezelschappen en met grover organisch materiaal. Zoals een speenvarken, of een zware rollade van een kilo of 8. Of een rooster waar zo’n 100 sate’s tegelijk op kunnen, of een paar hele spare ribs….
Maar hoe kom je aan zo’n bbq, voor een schappelijke prijs? Nou, gewoon een vriend die werkt in de roestvrijvaste metaal afvalverwerking. Samen een beetje brainstormen en voila, na een paar weken staat er een roestvrijstalen bbq op poten, met spit, afneembare roosters grof en fijn en voorzien van sleuven in de bodem voor een goede “trek’. Gratis, maar wel met een voorwaarde; getuige zijn van de ‘maidentrip’; een complete achterpoot van een scharrelvarken, uiteraard van de kinderboerderij. Na 2,5 uur roosteren,┬áproeven en….missie geslaagd!
Inmiddels zijn er een paar modificaties aangebracht, zoals de bevestiging van een ruitenwissermotor (lekker sterk en regelbaar met een potentiometer) Na een bbq festijn doet het geheel dienst als vuurkorf. De volgende morgen het as eruit, waterslang erdoorheen en wegzetten tot de volgende gelegenheid!

Delen

5 Reacties op “Speenvarken aan het spit”

 • Michel zegt:

  Meesterlijk verhaal en meesterlijke foto’s. Vooral die ruitenwissermotor doet ‘t hem!

 • Jan zegt:

  Super, jullie zijn de Mac Gyvers van de BBQ!

 • Jan zegt:

  En ik zie nu pas die boormachine om het spit te laten draaien. Hoeveel accu’s hebben jullie gebruikt Bertil?

 • gerard zegt:

  Ha Bertil.
  Het was een kerst om nooit te vergeten,met een varken van 70 cm op het spit.
  Maar we verzinnen altijd iets nieuws(voor ons).
  Gr Gerard.

 • Erik zegt:

  Hallo Bertil,
  Ik wil graag weten hoe je de ruitenwissermoter laat draaien via de potmeter.
  Ben bezig met een kinderkar voor de optocht op koninginnedag.
  Wil een windmolen langzaam laten draaien op deze kar.
  Wat voor potmeter heb je gebruikt.

Leave a Reply

Facebook
Beveel ons aan
Zoeken
Categorie├źn
Tag cloud
Inloggen