Babyback Ribs


Om het BBQ avontuur van gisteren een beetje in leesbare stukken te delen, hier allereerst de appetizer, babyback ribs/loin ribben. Terwijl het wel wat meer werk is, is het resultaat van de 3-2-1 methode erg goed.

babyback/loin ribben klaar na 6 uur

babyback/loin ribben klaar na 6 uur

Het begint met het het voorbereiden van de BBQ en de houtskool. Om de smaak te controleren, en om zeker te weten dat ik geen “vreemd” rookhout of houtskool in de BBQ heb zitten (de BGE brand zelden leeg tenzij ik dat zo plan), controleer ik eerst of dat er nog grote stukken rookhout in liggen. Als de vorige BBQ hetzelfde rook hout gebruikte dan is dat geen probleem, maar als je van heel sterk (Mesquitte) naar wat subtieler gaat (Kersen of Maple) dan maakt dat wel een verschil.

Als dat allemaal gecontroleerd is, dan kan het houtskool erin, platesetter voor indirect, en een bakje met vloeistof voor zowel smaak maar ook om te voorkomen dat het vet dat van de ribben afloopt niet gaat liggen branden of schroeien.

Firebox vol met houtskool, en wat rookhout erbij, deze keer Maple

Firebox vol met houtskool, en wat rookhout erbij, deze keer Maple

En als laatste het rooster erop

En als laatste het rooster erop

Ik weet dat sommige mensen St.Louis Style (rollen) gebruiken om BBQ ribs te grillen, maar ik gebruik liever een V-rack.

V rack behoorlijk vol

V rack behoorlijk vol

En na 3 uur op 120C ziet het er dan zo uit, let vooral op het vlees dat ongeveer 1,5-3cm terug getrokken moet zijn van het bot, zoals te zien is linksonder in de foto.

Ribs na 3 uur op 250 Vlees mooi terug getrokken

Ribs na 3 uur op 250 Vlees mooi terug getrokken

Dit was het eerste gedeelte van de 3-2-1 methode, nu de ribben van de BBQ af, en in een pakketje van aluminium folie doen. Ik doe vaak dubbelt alu-folie, zodat de botten geen gaten in de aluminium folie maken. Voordat ze weer terug gaan, even wat honing en bruine suiker erop (wel een beetje meer dan in deze foto te zien is), pakketje dichtvouwen, en een klein beetje appelsap erin (~60ml).

wat honing en bruine suiker, dan in een alu-folie envelop met appelsap

wat honing en bruine suiker, dan in een alu-folie envelop met appelsap

Deze pakketjes kunnen terug op de BBQ, nog steeds op 120C. Als je plaats te kort komt kun je ze gerust opstapelen. Ik zelf gebruik na stap 1 het V-rack niet meer tenzij ik meer plaats nodig heb. Na 2 uur zijn de ribben erg zacht, dus voorzichtig met het van de BBQ afhalen. De folie verwijderen (voorzichtig appelsap is erg heet) en de ribben terug op de BBQ.

Na stap 2, net uit de folie, nu nog 1 uur drogen en wat sauzen

Na stap 2, net uit de folie, nu nog 1 uur drogen en wat sauzen

Deze keer heb ik de 20 minuten voor het einde een beetje BBQ saus (Sweet Baby Rays) over de ribben gesmeerd. Na 6 uur ze van de BBQ afgehaald en in individule ribben gesneden, en dan ziet dat er mooi uit, met een goede rook ring, lekker mals en sappig zonder dat ze overmatig “nat” zijn aan de buitenkant.

Babyback ribs als appetizer. Je kunt de rookring goed zien

Babyback ribs als appetizer. Je kunt de rookring goed zien

Tot schrijvens.

Ad,

Delen

Een reactie op “Babyback Ribs”

Leave a Reply

Facebook
Beveel ons aan
Zoeken
Categorie├źn
Tag cloud
Inloggen