Big Green Egg (een uitleg)


Ik heb ondertussen gemerkt, dat het gemakkelijker is als mensen een beetje begrijpen wat je “setup” is en hoe die er uitziet of werkt. Ik gebruik zelf een Big Green Egg en ben daar erg tevreden mee, er zijn natuurlijk nog legio meer barbeques die ook heel erg goed zijn.

Hier staan ze dus allemaal

Hier staan ze dus allemaal

Nu word mij vaak gevraagd waarom ik deze BBQ gekozen heb, en waarom hij zo goed werkt. Ook is het wat gemakkelijker om over mijn BBQ avonturen te lezen en leren als je een beetje achtergrond informatie hebt. Ik had vandaag wat tijd en ben eens met Google Sketchup aan de gang gegaan, hier is het eerste deel over hoe de BGE werkt.

Disclaimer: Ik ben redelijk handig met Sketchup, maar de echte BGE is veel ronder. Ook zijn de verhoudingen niet helemaal goed. Verder heb ik geen zakelijke of financiƫle verbinding met BGE, ik ben gewoon een tevreden klant.

BGE compleet in elkaar

BGE compleet in elkaar

Hier kun je de BGE zien als hij helemaal in elkaar zit (klik op de afbeelding voor een grotere foto).

Binnen in het ei zit er een vuurkorf, met daarin een gietijzeren vuurrooster. Voor bijna alle manieren van koken word de houtskool tot aan de rand van de vuurkorf gevuld.

Tussen de buitenwand en de vuurkorf zit behoorlijk wat ruimte zodat er rondom lucht bij kan. Er zitten ook extra ventilatie gaten in de vuurkorf. De luchttoevoer word geregeld via de instelbare onderste ventilatie opening, dat is ook waar de as verwijdert word. De lucht afvoer word geregeld door de demper bovenin de dome. Deze demper word doorgaans “daisy wheel” of “DFMT” genoemd. Door het gebruik van de ventilatie opening en de demper kan de temperatuur van de BGE heel erg goed en stabiel geregeld worden.

Ook word de buitenkant niet zo gloeiend heet zoals een metalen barbecue. Het materiaal wordt na verloop van tijd wel warm, maar doorgaans kun je er toch je hand tegen houden, zelfs na uren op 110C. Vanwege de isolerende werking van het keramiek, maar ook de warmte capaciteit van al dat materiaal, is de BGE wat minder gevoelig voor veranderingen in wind of buiten temperatuur. Deze eigenschappen zorgen er ook voor dat er heel zuinig wordt omgegaan met de houtskool. Een lading houtskool in de vuurkorf kan tot over 20 uur branden (low-n-slow)

BGE Exploded

BGE Exploded

Hier zijn alle hoofd delen te zien, en hieronder nog wat meer details over de ingewanden.

De ingewanden van het BGE

De ingewanden van het BGE

Behalve de boven vertoonde onderdelen zijn er ook nog verschillende accessoires, andere grill roosters, roosters met twee verdiepingen, gietijzeren roosters. Ook gebruiken sommige mensen een pizza steen om indirect te doen in plaats van een platesetter.

Binnenkort meer, ik heb er honger van gekregen.

Delen

Leave a Reply

Facebook
Beveel ons aan
Zoeken
Categorieƫn
Tag cloud
Inloggen