Spare Ribs


Zoals beloofd in het vorige bericht van Michel: hier mijn recept voor Spare Ribs, low & slow!

Spare Ribs, een set ribben van het varken met wat restvlees ertussen, vroeger bleef dit over na het uitbenen. Tegenwoordig is er over geen enkel stuk vlees zoveel geschreven als over spare ribs. Er zijn hele boeken aan gewijd. Google levert ruim anderhalf miljoen hits op die twee woordjes. Niet voor niets, ze zijn om je vingers bij op te eten!

Spare ribs koop je dus niet panklaar in de supermarkt. Zelfs de slager vroeg me laatst of ik niet voorgegaarde ribs moest hebben. Nee meneer, ik ga die ribbetjes 4 uur lang op de barbecue gooien! Na een tip uit het barbecueforum heb ik de spare ribs eens gehaald bij de Makro. Daar koop je een kilo of zeven, rauw en diepgevroren in een doos. Ik betaalde daar ruim € 18,- voor. Bij de slagerij betaal je daar meer dan het dubbele voor, dus dat is mooi meegenomen!

Goed, de ribs zijn binnen. Nu de marinade, recept gestolen van kookdiscussie.nl. Ingrediënten:

 • 80 ml vloeibare honing
 • 60 ml sojasaus
 • 50 ml oestersaus
 • 1 eetlepel bruine suiker
 • 6 cm vers geraspte gemberwortel
 • 3 geplette teentjes knoflook (ik schiet op de een of andere manier altijd uit met de knoflook, heb ik ineens 5 teentjes…)
 • 1 theelepel tomatenpuree
 • scheutje arachideolie
 • snuifje kaneel
 • cayennepeper
 • zout (liever te weinig dan te veel!)

Meng alles door elkaar. Ik heb dit op een warmhoudplaatje gedaan om de honing en oestersaus wat vloeibaarder te maken.

Haal het dunne membraan van de achterzijde van de spare ribs. Dit is een lastig karweitje, maar als je eenmaal een beginnetje hebt trek je het velletje er zo vanaf. Pak het velletje beet tussen twee laagjes keukenpapier zodat het niet uit je vingers glibbert. Hierna kan het vlees een nachtje in de marinade.

Om zes uur aan tafel? Steek om 12 uur de briketten starter aan, voor één derde gevuld. Prepareer je barbecue volgens de split grill methode. Als de kolen heet zijn kunnen ze in de ketel, doe het deksel erop en laat de boel lekker heet worden. Velvolgens sluit je de bovenste ventilatiegaten voor de helft, en de onderste voor ongeveer driekwart. Hierdoor gaat op den duur de temperatuur zakken, want we willen de ribbetjes lekker langzaam garen. Je moet een

beetje handigheid krijgen in het regelen van de temperatuur, eenmaal te koud gaat je vuur uit! Gratis tip: bij de marskramer kun je een bimetaal oventemperatuur metertje kopen voor weinig. Tegenwoordig lukt het me redelijk goed om de temperatuur lange tijd op zo’n 110 graden Celcius te houden, ideaal voor onze spare ribs. Het is niet erg als je iets heter begint.

De spare ribs kunnen op het rooster, maar niet direct boven de kolen, low & slow toch? Nu maar wachten! Af en toe wat rookhout op de kolen, na een uur of twee een paar koude briketten op het vuur. Wel steeds de temperatuur in de gaten houden! Na drie uur de ribs bestrijken met honing, en dat nog een keer of twee herhalen tot het tijd is om de tear-test te doen. De tear test? Gewoon een ribbetje van een rack af proberen te trekken, als dat makkelijk gaat is het vlees goed, zo niet dan moet er nog even gewacht worden. Low & Slow hè!

Eet smakelijk!

Delen

11 Reacties op “Spare Ribs”

 • Michel zegt:

  Het ziet er zó mooi uit. Bijna zonde om op te eten.
  Ik zei “bijna”, hè!

 • Ad zegt:

  Ziet er goed uit. Ik zag op de photobucket dat er een rol is die heel wat donkerder was dan de rest. Was dat een andere marinade?

  Ad,

 • Michel zegt:

  Hoi Ad,
  Nee, die ene donkere sparerib heeft – wegens plaatsgebrek – enige tijd doorgebracht bij de varkensschouder in de andere – iets warmere – Weber. Vandaar!

 • Michel zegt:

  Ik had vanmiddag een afspraak in Den Haag. Begint op de terugweg – op de A13 ter hoogte van Delft – m’n auto naar rechts te trekken….. Zo het terrein van de Makro op.

  Drie keer raden wat er een uurtje later in mijn vriezer lag ;-))

 • bertil zegt:

  Zo Jan….. gisteren was het dan eindelijk zover.
  Bij Slagerij Alex van den Bosch heerlijke spareribs gehaald en daarna jouw recept gevolgd. Ca. 3,5 uur op de BBQ, in het begin een beetje te warm (200 graden), maar met behulp van jouw temperatuurmeter kon ik toch al snel de BBQ op of rond de 110 graden krijgen en houden. Ze waren echt fantastisch!!!

 • Michel zegt:

  Toeval bestaat niet: ook wij genoten gisteren in klein comité (4 grote en 4 kleine barbecuefans) van een overheerlijke portie spareribs volgens Jan’s recept. Ditmaal Indiaas gekruid. In één woord: feest!

 • Bart M zegt:

  Ik heb onlangs voor mijn verjaardag dit recept voor de ganse familie klaargemaakt. Met zo’n 15man hebben we 10kg ribbekes opgepeuzeld. Dit was super. Vandaag zullen de buren op de jaarlijkse bbq eraan geloven.

 • Pim zegt:

  De foto’s doen het helaas niet ;((

Leave a Reply

Facebook
Beveel ons aan
Zoeken
Categorieën
Tag cloud
Inloggen