The Pulled Pork Project – powered by Rookgordijn


Naar het zich laat aanzien zijn de donkere, kouwe dagen eindelijk vertrokken. Niet dat we ons daardoor lieten tegenhouden, natuurlijk, maar een beetje buitenkoken met een koud glas rosé in je hand en een graadje of twintig is ook geen straf.

We hebben op Rookgordijn de term ‘pulled pork’ al een paar keer voorbij zien komen. Een kleine Rookgordijn-delegatie zal op zaterdag 18 april aanstaande het Pulled Pork Project ten uitvoer brengen. De voorbereidingen zijn in volle gang: de briketten liggen hoog opgetast in het schuurtje, de slager is ingelicht over onze plannen en de rosé ligt koel.

Een aardig project, want ik heb me laten vertellen dat het vlees 1 tot anderhalf uur per pond nodig heeft om te garen. Bij een stukje vlees van 4 kilo is dat 8 tot 12 uur barbecuen! Dus: als je om acht uur ‘s avonds wilt eten, dan mag het vlees om acht uur ‘s ochtends op het rooster…….

Bij wijze van voorpret (maar ook om de fijne kneepjes nog eens af te kijken) twee interpretaties van het begrip pulled pork. Vooral de doorgerookte stem bij het eerste filmpje draagt bij aan de bbq-sfeer!

Het mannetje in filmpje twee is kennelijk bang z’n vingers te branden, want hij bereidt de pulled pork in de oven. Dat mag, natuurlijk, maar zo mis je wel die échte rooksmaak. Zelf weten! Mannetje Twee leert ons wel het een en ander over de dry-rub die wordt gebruikt om het stuk vlees te kruiden.

En uiteraard zullen we ná 18 april verslag uitbrengen van onze avonturen!

Delen

4 Reacties op “The Pulled Pork Project – powered by Rookgordijn”

 • Ad zegt:

  Ik heb dit al een een keer gepost, maar je tijden zijn erg kort. Ik heb ondertussen Pulled Pork al een aantal keren gedaan, en mijn pork gaat er ‘s avonds om 23:00 erop, en komt er ‘s middags rond 16-17:00 er vanaf. Het vroegste dat deze er ooit vanaf zijn gekomen is 15:00 het laatste is 18:30. Dit is met een temperatuur rond de 250F.

  Het grote verschil in tijden kom doordat het plateau (break down of collagen) langer en korter kan duren.

  Er zijn methodes om pulled pork sneller te maken, maar ik vind de low/slow nog het lekkerste.

  Email me maar gerust als je vragen hebt, Frank weet ook hoe ik te bereiken ben.

  Ad,

 • Ad zegt:

  Ik ben benieuwd naar het resultaat voor Zaterdag. Hebben jullie het vlees al?

  Ad,

 • Jan zegt:

  Dat gaan we morgen bestellen Ad! En op BBQ #2 gooien we lekker een lading spare ribs, hmmm!

 • Jan zegt:

  Gewaarschuwd door Ad hebben we een iets bescheidener procureur besteld. Met been, want dat wordt weer een tikkie lekkerder! Vrijdag wordt het vlees opgehaald en krijgt de varkenshals een speciale dry-rub behandeling van Michel…. Spannond!!!

Leave a Reply

Facebook
Beveel ons aan
Zoeken
Categorieën
Tag cloud
Inloggen