Grilling plank


Vandaag heb ik iets nieuws (voor mij althans) uitgeprobeerd. Bij de Jumbo zag ik op de visafdeling zogenaamde grilling plankjes liggen. € 5,00 voor twee plankjes. Ik heb ze direct gekocht en vandaag gebruikt om zalm mee te bereiden. Leg de plankjes in het water op het moment dat je de bbq aansteekt. Stook de bbq zo hoog mogelijk. Bestrooi de zalmmoten (met huid) met alleen een beetje zout en peper. Op het moment dat de bbq klaar is voor gebruik haal je het plankje uit het water en leg je hem rechtstreeks op het rooster. Leg de zalmmoten erop en sluit de bbq. Laat 30 minuten staan. De bbq gaat een heerlijke geur van verbrand cederhout verspreiden. Ook gaat hij een beetje roken, maar dat moet. Het plankje gaat langzaam verkolen en de zalm wordt gaar met een lekkere rookssmaak. Echt aan te bevelen.

Delen

6 Reacties op “Grilling plank”

 • Michel zegt:

  Heb ‘t vrijdag ook voor het eerst op een grillplank ‘gedaan’. Ook een mooie grote zalmmoot, bestrooid met zout, peper en bruine basterdsuiker.
  In combinatie met gegrilde groene asperges in parmaham was het een feestje!

 • Ad zegt:

  @bertil @michel

  Ziet er erg lekker uit.

  Volgende keer probeer dit eens.

  * planken minimaal 1 uur in het water langer is beter
  * BBQ 400F
  * plankje even voor branden (5-10 minuten)
  * zalm moet binnen 15-20 minuten klaar zijn. Als het witte vet uit de zalm begint te lopen, dan is het bijna klaar. Anders kern temperatuur meten (140-145F voor zalm)
  * aan de plankjes te zien ben jij erg dicht bij de limiet van het plankje gaan zitten. Zogauw als het hout schroeit onder de vis krijg je een hele vieze smaak.

  Ad,

 • Bertil zegt:

  Hoi Ad,

  Dank voor je tips. Voor mij was dit de eerste keer. Ik wist overigens niet dat je hier ook te ver mee kunt gaan, omdat in de gebruiksaanwijzing staat dat het plankje moet verkolen. Nu was het nog echt lekker, maar ik neem je tips voor de volgende keer zeker mee.

  Groeten,
  Bertil

 • Harry en Lenie zegt:

  Hoi Bertil,

  Heb de website gevonden wat een goede tips staan erop.
  Wat de zalmmoot op cederhout betreft, heb er zondags bij Christine en Rob van genoten. Nog nooit zo lekkere zalm gegeten. Ga het zelf ook proberen.
  Het was super groeten Harry en Lenie Heijboer.

Leave a Reply

Facebook
Beveel ons aan
Zoeken
Categorieën
Tag cloud
Inloggen