De retratsnettekirb


Retratsnettekirb? Wacht, ik leg het even uit.

(c) Virtual Weber Bullet

(c) Virtual Weber Bullet

Ik was al een tijdje op zoek naar een methode om kleinere hoeveelheden briketten te starten voor low & slow bereidingen. Wanneer je weinig briketten in je starter doet, zeg een stuk of 20, dan komt het regelmatig voor dat het aansteken mislukt. Nu had ik al eens gelezen over een koffie- of jodenkoekenblik dat je zelf verbouwd tot ministarter, maar ik vergeet steeds een blik Illy mee te nemen uit de supermarkt.

Zojuist was ik Virtual Weber Bullet aan het afstruinen en daar stonden verschillende manieren om kleinere hoeveelheden briketten aan te steken voor de zogenaamde Minion methode. En wat vond ik daar? Keer je brikettenstarter gewoon om! Natuurlijk, zo simpel! De retratsnettekirb dus. Het rooster in je starter zit op ongeveer 1/3 van de hoogte. Het lange deel gebruik je voor de grotere hoeveelheden, het korte deel voor weinig kolen. Aansteken doe je vervolgens met twee donuts van losjes opgerold krantenpapier die je tot vlak onder de kolen schuift. Deze kranten kun je eventueel nog bespreknelen met zonnebloemolie of iets dergelijks voor een langere brandduur. Fire it up!

Delen

2 Reacties op “De retratsnettekirb”

  • Pierre zegt:

    Hebben jullie ook dat als je een telegraaf gebruikt de briketten veel spectaculairder branden?
    Vroeger deed ik gewoon 3 tot 4 losse proppen in de firestarter.Tegenwoordig gebruiken ze andere inkt en/of papier en dan brand de krant wel maar niet volledig; er blijft dan verbrand papier over wat de luchttoevoer afsluit. De briketten gaan dus niet aan. Dit heb ik met de volkskrant.Het idee om er rollen van te maken is misschien ook het proberen waard.
    Ik gebruik nu de aanmaakblokjes van Weber (die vertrouw ik qua samenstelling wat meer dan een of ander vaag merk).

Leave a Reply

Facebook
Beveel ons aan
Zoeken
Categorie├źn
Tag cloud
Inloggen