Zalm op de grilplank met sperziebonen, champignons, noten en schimmelkaas


Naar aanleiding van Pierre’s blog over Groenten op de BBQ, hier even een vlug recept me wat foto’s.

Alles bij elkaar, klaar voor de BBQ

Alles bij elkaar, klaar voor de BBQ

http://www.biggreenegg.com/videos/salmon.html

Video-tje is van een BGE, maar deze grilplank recepten werken ook prima op een andere BBQ inclusief “gassers”.

Omdat het in de video niet erg duidelijk is. Gril plank moet ongeveer 2 uur in het water staan voordat je het gebruikt. Het is OK als het een klein beetje smeult, maar het moet niet volop in vuur en vlam.
(http://bbq.about.com/od/fishandseafood/a/aa100204a.htm)

Ik weet van het afgelopen jaar dat de gril plankjes in NL wat aan de dure kant zijn, en wat klein, maar zeker de moeite en het geld waard. Bij het BBQ paradijs zeggen ze dat je de plankjes meerdere keren kunt gebruiken, maar dat zou ik zelf dus niet doen ivm de smaak, maar ook de hygiene.

Zalm is een van de lekkerste maar ook eenvoudigste gerechten op de grill, het kan op zoveel heel verschillende manieren bereid worden. In dit geval gewoon wat peper en zout, en een heel klein beetje bruine suiker. Daarlangs mijn favoriete bijgerecht, sperziebonen op een grilplankje met champignons, noten en schimmelkaas. Het kan allemaal net bij elkaar als je van te voren de bonen blancheerd, na het blancheren het kookprocess wel stoppen met ijswater. Ik heb dit gerecht ook op 2 aparte plankjes gedaan zoals op de video, maar gezien de kleine stukjes vis deze keer kreeg ik de kooktijden dichtgenoeg bij elkaar.

Nog even kaas erop en nog 5-7 minuten grillen.

Nog even kaas erop en nog 5-7 minuten grillen.

Op de bovenstaande foto zie je het witte vet al uit de zalm lopen, dat betekend doorgaans dat hij gereed is, deze keer was ik dan ook iets te laat met de kaas, maar het kwam er allemaal nog prima vanaf en smaakte prima.

Klaar om te eten

Klaar om te eten

Smakelijk en tot schrijvens,

Ad,

Delen

25 Reacties op “Zalm op de grilplank met sperziebonen, champignons, noten en schimmelkaas”

 • noskos zegt:

  Prijs van de plankjes valt heel erg mee hoor, ik heb ze tot nu toe elk jaar bij de Albert Heijn kunnen kopen zodra ze hun barbecue spullen weer neer gaan zetten, aan het einde van het seizoen gaan ze dan weer in de aanbieding met 35% korting!

 • Pierre zegt:

  Laat Jan nou net 2 plankjes besteld hebben jammie. Hadden we bij jou op de site gezien Noskos. Bij de AH heb ik nu nog geen plankjes gezien.

  @Ad ziet er erg lekker uit en het valt me ook mee hoe het plankje er aan toe is.Ik had het wat meer verbrand aan de randen verwacht.

 • Jan zegt:

  Ik ben toch benieuwd waar die plankjes toch blijven, zo maar even bellen….

 • Ad zegt:

  Als je het juist doet, dan schroeit/(ver)brand het plankje een beetje aan de onderkant, ook komt het wat krom te staan.

  Volgende keer zal ik een foto maken van de plank na het gebruik.

  (net weer een website gezien dat schrijft om het plankje te hergebruiken. Ik vraag me af of deze mensen ooit van voedselveiligheid gehoord hebben)

 • Pierre zegt:

  Juist om dat het er nog zo goed uitziet kan ik begrijpen dat mensen het nogmaals willen gebruiken. Maar je kan het niet met een sopje schoonmaken omdat je dat de volgende keer eruit staat te stoken. En om het zo weg te zetten lijkt me ook geen goed plan.

 • Ad zegt:

  Het steriliseren van materialen is een logaritmisch gebeuren. Hoe lager de temperatuur, des te langer moet de temperatuur behouden blijven, en de relatie is logaritmisch.

  Voor applicaties zoals wijn en melk flessen vullers (waar ik dus nogal wat vanaf weet omdat ik in die industrie werk) gebruiken ze 18 minuten op 185 F. Dat is nogal al lang en overdreven, maar zalm, is gaar op ongeveer 140-145 F kern temperatuur, en die temperatuur word binnen 15 minuten bereikt. Op die temperatuur is de buitenkant iets warmer, maar het plankje is aan een kant veel warmer, maar aan de andere kant een heel stuk minder.

  De gevaar zone voor voedselvergiftiging (ideale temperatuur voor micro organisme om te groeien) is 40F – 140F. Het plankje en het ingetrokken sap verblijft veel te lang in die zone, en de ingetrokken sappen worden nooit volledig geneutraliseerd of gesteriliseerd.

  Ad,

  p.s. ik ga deze vraag ook stellen op het BBQ forum.
  http://barbecueselwerd.forumcircle.com/viewtopic.php?p=1061

 • Pierre zegt:

  Ik zou het ook niet hergebruiken hoor.Zekerheid voor alles.
  De enige manier om het eventueel schoon te krijgen lijkt me als leek om het in gigantisch veel zout te bewaren/reinigen.

 • Ad zegt:

  @pierre

  http://www.sciencedaily.com/releases/2007/09/070903204952.htm

  Zout doet niet veel, een chloor/bleek oplossing wel maar dat is weer problematisch met hergebruik.

  Ad,

 • Pierre zegt:

  Gewoon wegkiepen dus.
  @Jan zijn de bestelde plankjes al boven water. Ik krijg toch wel trek na al dit lezen.

 • Ad zegt:

  I doe ze gewoon hergebruiken, na het koken gaan ze de vuurkorf in 😉 (aparte vuurkorf, niet de BGE)

 • Pierre zegt:

  @Ad dat artikel gaat toch over dat minder zout in een kant en klaar maaltijd geen invloed heeft op de houdbaarheid.
  Extreem zout,zoet of zuur werkt toch juist tegen bacterien.Pekelvlees,jam,groenten ingelegd met zout in Keulse potten,augurken en je mond spoelen met zout water bij keelpijn zijn daar toch oude voorbeelden van.

 • Ad zegt:

  Zout verlengt wel het leven van voedingsartikelen (gepekelde vis) maar die vis ligt wel in het ijs. Dan is er ook nog de gedroogde vis (Stokvis of bakaloah) Opnieuw zout maar een heel erg laag vochtgehalte.

  Ook is er gekuurde en gepekelde ham, maar in die gevallen verandert de chemie in het vlees.

  Potten met augurken en zo worden gewekt (zuurgehalte en temperatuur).

  Extreem basisch of zuur is inderdaad voedingsveilig, maar het is moeilijk om dat niveau hoog genoeg te krijgen op een stukje hout. Ook is zuurte-gehalte niet een bescherming tegen schimmels en sporen (vandaar dat verse jus d’orange in pak maar 30 dagen goed blijft). een ander gevaar met dit is dat op een bepaald zuurtegehalte de bacterien niet echt sterven, maar op non-actief gaan.

  Ad,

 • marc zegt:

  ik heb ze eergister hier bij de appie gekocht, 2 stuks €6,95.

 • Jan zegt:

  Zo, de plankjes zijn binnen. Niet van de webshop maar gewoon gekocht bij Albert Heijn. Nu een datum prikken om het recept eens uit te proberen!

 • Jan zegt:

  Morgen uitproberen!

 • Pierre zegt:

  Hoe laat?

 • Jan zegt:

  Eeeeh… Ik heb maar 1 stukkie zalm Pierre, maar jullie zijn welkom 😉

 • Pierre zegt:

  Je hebt toch niet 1 klein stukje helemaal alleen op zo’n grote plank liggen?

 • Jan zegt:

  Toch wel Pierre, het is een try-out 😀

 • noskos zegt:

  Voorgaande jaren hadden ze ook kleine plankjes bij de Appie, dit jaar nog niet gezien 🙁

 • Jan zegt:

  Het was erg lekker. Dat cederhout geeft een heel aparte smaak. Ik had er ook sperciebonen bij gelegd, maar deze had ik alleen maar bestrooid met julienne reepjes spek. Die werden heerlijk knapperig en de combinatie van smaken beviel ons erg goed.

  @Noskos: hier liggen de plankjes al wel in de AH. Ik vond ze in een aparte display met enkel barbecuespullen. Ik weet dat jij ergens in het Westland woont, ik kom daar nog weleens. Ik kan er een paar voor je kopen. Laat het maar weten.

 • Pierre zegt:

  Ik heb vanavond de zalm op cedarhout gemaakt, het was heerlijk. Ik had alleen de bovenkant van de filet eerst met heel weinig peper bestrooid en daarna met olijfolie bestreken.Hierop flink zout uit de molen en daarover een heel klein beetje bruine suiker.De bovenkant van de zalm had hierdoor een prachtige egale goudbruine kleur gekregen. Erg lekker!!!

 • Ad zegt:

  @Pierre

  Dat eenvoudige recept vind ik zelf ook het lekkerste.

  Ad,

 • fr33air zegt:

  ik heb ze net ook besteld bij kokenophout.com (6 stuks voor 5 euro) binnenkort dus ook eens proberen, ben heel erg benieuwd.

 • Pierre zegt:

  vergeet niet om zoals Ad schreef een heel klein beetje bruine suiker op de zalm te doen. Geeft een prachtige kleur en geeft een subtiele smaak.
  De spercieboontjes bij gebrek aan ruimte in een bakje naast de plank geeft trouwens ook een goed resultaat.

Leave a Reply

Facebook
Beveel ons aan
Zoeken
Categorieën
Tag cloud
Inloggen