Rosbief in bier


Geïnspireerd door een bericht op “The Smoking Bottle“, een Engelstalig collega blog over Barbecue en Bier, heb ik besloten om mij ook eens te wagen aan een groter stukje rundvlees. Het was al een langere tijd mijn wens om rosbief op de barbecue te bereiden, maar erg veel ervaring heb ik nog niet met grotere stukken vlees. Ik vind het zonde om zo’n mooi stuk vlees te verknallen, vandaar dat ik deze try-out doe met bescheiden stukje rosbief van 400 gram.

De Ingrediënten

De Ingrediënten

Philip had in zijn recept het vlees niet gemarineerd, maar hij besprenkelde het vlees tijdens het bereiden regelmatig met een mix van donker bier en Worstershire Sauce. Ik heb besloten om het vlees wel te marineren. Ik heb een mix gemaakt van een flesje dubbel trappistenbier van La Trappe, een eetlepel Worstershire Sauce, een eetlepel bruine basterdsuiker, zwarte peper en zout. Het vlees heb ik samen met de marinade in een plastic zak gedaan en dit ruim twaalf uur laten staan in de koelkast.

De volgende dag was het zover. Om een uur of 3 ‘s-middags ging het vuur aan. Ik maakte er ook groene asperges in parmaham bij. De afgesneden onderkanten van de asperges heb ik een tijdje laten inkoken. Daar heb ik de marinade van het vlees bijgedaan en dit lekker laten pruttelen. Het vlees drooggedept en zodra de kolen klaar waren het vlees op hoog direct vuur snel dichtgeschroeid.

Na het dichtschroeien het vlees weer van het vuur gehaald, deksel op de ketel en de schuif dicht om de temperatuur in de ketel omlaag te brengen. Dat viel nog niet mee met de flinke hoeveelheid kolen die ik had aangestoken om de initial sear te doen. De volgende keer schep ik de helft van de hete kolen eruit.

Uiteindelijk was de temperatuur in de ketel gedaald tot 160 graden Celcius, nog steeds te heet maar mijn maagje knorde dusss… Ik kon voor het eerst mijn nieuwe thermometer gebruiken, deze heb ik dus in de kern van het vleesje geplaatst. Het alarm heb ik ingesteld op 52 graden.

Dichtschroeien

Dichtschroeien

Deze temperatuur werd vrij snel bereikt omdat het een klein stukje vlees was en de ketel nog erg heet. Bovendien was het vlees al helemaal op kamertemperatuur, dat scheelt weer in de tijd! Nadat het vlees van de barbecue kwam heb ik het een tijdje laten rusten onder alufolie.

Het resultaat was erg lekker! De zoetige biersmaak zat er helemaal in. Het binnenste was ook prima rosé en ook absoluut niet droog. De saus van asperge en de marinade viel wat tegen, maar dit vlees heeft eigendelijk geen saus nodig.

Het resultaat

Het resultaat

Tot slot nog even een jaloerse buurman wat kliekjes gebracht, ik hoop dat het gesmaakt heeft Pierre:

De kliekjes

De kliekjes

Delen

10 Reacties op “Rosbief in bier”

 • Michel zegt:

  Mooi man! Dit roept om een groter stuk ‘ros’!
  Die asperges zijn ook helemaal top, toch?

 • Jan zegt:

  Die asperges zijn super, ik heb ze toegevoegd aan mijn vaste repertoire! En eigenlijk kan een groter stukje koe ook niet mislukken met zo’n vleesthermometer. Dat is dan ook gelijk een onmisbaar stuk gereedschap geworden.

 • bertil zegt:

  Zo Jan…. dat ziet er echt mooi rose uit.
  Kan me voorstellen dat dit goed heeft gesmaakt.
  Rosbief staat hoog op mijn verlaglijstje. Ik heb er zelfs speciaal een houder voor, maar nog niet geprobeerd. Jouw verhaal zorgt ervoor dat ik dat binnenkort ga proberen.

 • Ad zegt:

  Ziet er erg lekker uit. Het recept lijkt een beetje op mijn cheater brisket.

  Ad,

 • Pierre zegt:

  Het kliekje smaakte erg goed. Het vlees was mooi mals.Ik denk dat de “te hoge” temperatuur voor dit formaat vlees juist erg goed is uitgepakt.

  PS Ik heb ook weer een stukje vlees naar mijn buurman gebracht (ik had zelf net gegeten toen Jan kwam). Die had moeite om zijn houtskool goed aan te krijgen.
  Over de schutting hoorde ik : “GVD zitten wij hier met die kippenpoten!!!!”.
  Hij wil je ook wel inhuren Jan.

 • Jan zegt:

  @ Pierre: Kent hij mijn uurtarief? 😉

  Ik denk ook dat de hoge temperatuur niet echt nadelig is geweest maar bij een volgende keer ga ik toch eerst wat kolen wegscheppen als het vlees wat groter is, of we gebruiken natuurlijk onze beide barbecue’s: eentje heet en een getemperd.

  @ Ad: vertel meer over brisket Ad!

  @ Bertil: Rosbief heb ik nu kunnen afstrepen, ik zet er een hele ribeye voor in de plaats op. Dat wordt dan wel een projectje waar ik eters bij nodig heb, dat vinden jullie vast niet erg 😀

 • Phil M zegt:

  Het ziet er heel goed uit! Next time I will also marinate mine for a little while before slapping it on grill. I also think that a little bit of oak on the charcoal would be a nice addition.

  @bertil “Ik heb er zelfs speciaal een houder voor” is dat een V-rack of iets anders?

 • Jan zegt:

  Thanks Ad

 • Bertil zegt:

  Het is iderdaad een soort V-rack Phil.
  Het is de zogenaamde “vleeshouder” van Weber. Te koop voor ca € 24,00.

Leave a Reply

Facebook
Beveel ons aan
Zoeken
Categorieën
Tag cloud
Inloggen