Mediterrane kip


Ik heb natuurlijk niet zo’n mooie kipgrill als Jan. Maar….  natuurlijk wel eens trek in een lekkere kip.

En in tegenstelling tot Ad was het bij ons afgelopen zondag geen vegetarische dag.

Ik heb “kip met sinaasappel” gemaakt.

Wat heb je nodig:

  • Een biologische kip van ca 1,8 kg
  • 4 grote of 6 kleinere sinaasappels
  • 2 teentjes geperste knoflook (mag ook wel 4 teentjes hoor)
  • 2 teentjes knoflook in plakjes gesneden
  • Minimaal 4 takjes rozemarijn
  • 4 verse laurierblaadjes
  • 250 ml kippenbouillon
  • 60 gram ongezouten roomboter

Spoel de kip van binnen van binnen en van buiten met koud stromend water af en dep droog met keukenpapier. Pers de sinaasappels uit en snijd daarna de overgebleven schil in vieren.

Doe de kip in een grote kom, giet de sap erbij, wrijf de knoflook over de kip en doe de kruiden en de plakjes knoflook erbij. Dek de gehele kip af met de sinaasappelschillen. Dek de kom af en zet het geheel een nachtje of minimaal 8 uur in de koelkast. Draai hem halverwege de tijd om.

Steek de BBQ aan (indirect vuur) en breng de temperatuur op 180-190 graden.

Neem de kip uit de kom. Schil nog een extra sinaasappel en snijd deze in vieren. Stop deze sinaasappel in de kip samen met wat rozemarijn. Breng de kip op smaak met zout en vers gemalen grove peper. Leg de kip in een alu braadslee en schenk de rest van de marinade erbij. Braadslee 1-1 ½ uur op de bbq en bedruip de kip af en toe met het braadvocht. Wanneer je met een vleespen in het dikste deel van de dij prikt en er komt helder vocht uit is de kip gaar. Haal de kip uit de braadslee en houd hem warm onder folie.

Giet het braadvocht over in een steelpannetje, voeg de kippenbouillon toe en breng aan de kook. Voeg onder voortdurend kloppen de boter in delen toe totdat alles goed is gemengd. (eventueel een beetje binden), voeg zoet en peper naar smaak toe en schenk uit in een juskom.

Snijd de kip in delen en serveer met stokbrood en sinaasappelsaus.

Delen

2 Reacties op “Mediterrane kip”

Leave a Reply

Facebook
Beveel ons aan
Zoeken
Categorieën
Tag cloud
Inloggen