Olie


Tijdens het barbecuen wordt natuurlijk regelmatig olie gebruikt. Je moet het rooster invetten, soms je vlees inkwasten en ook gebruik je olie om je marinades te maken. Het makkelijkst is natuurlijk gewoon een fles van het een of ander halen in de supermarkt. Maar van de week schoot me ineens te binnen dat wij in Friesland een hele goede olie hebben leren maken. Het gaat als volgt: Je neemt een doodnormale goedkope slaolie uit het schap van de supermarkt. Dit moet wel een soort zijn die je kan verhitten. Gooi deze olie in een wekpot die goed afsluitbaar is. Neem daarna allerlei kruiden die lekker vind. Denk aan tijm, laurier en salie. Twee teentjes knoflook, een halve citroen in drie grove plakken gesneden, aardig wat peper grof gemalen of wat hele pepers en zout naar smaak (maar niet te zuinig). Doe alles bij de olie in de wekpot en zet deze op een koele en donkere plek. Na een dag is deze heerlijk geurende olie bruikbaar voor alles wat je met olie doet tijdens het barbecuen. Je kunt je rooster invetten, je vlees insmeren en de olie als basis gebruiken in je marinade. Let wel op dat je niet met je kwast steeds in de wekpot gaat. De olie wordt dan snel vuil. Neem met een pollepel uit wat je nodig hebt. Bijgaand een fotootje. Ziet er smakelijk uit. Toch?

Delen

3 Reacties op “Olie”

 • Jan zegt:

  Erg lekker, maar besef wel dat het bewaren van knoflook in olie niet zonder gevaar is. Er kunnen vervelende beestjes in gaan groeien waar je erg ziek van kan worden. Meer info kun je hier vinden.

  Een andere wijze om knoflook/kruidenolie te maken vind je hier, deze methode omvat ook het steriliseren van de weckpot of fles, en het doden van organismen in de olie.

 • Bertil zegt:

  Dat is goed dat je het zegt Jan. Bij mij gaat de olie echter zo hard, omdat we hem ook gewoon in dagelijks gebruik in de keuken gebruiken. Dus de bewaartijd is kort. Nietemin is je waarschuwing op zijn plaats en kun je de knoflook misschien beter achterwege laten. De olie is zonder knoflook ook lekker.

 • Marja zegt:

  Ziet er lekker uit, Bertil.
  En je visje ook.
  Gaan we een keer uit proberen. We wonen tenslotte niet voor niets in een visland.
  Groetjes, Ron en Marja.

Leave a Reply

Facebook
Beveel ons aan
Zoeken
Categorie├źn
Tag cloud
Inloggen