Varkenshaas met sinaasappelmarinade


Varkenshaas in sinaasappelmarinade

Varkenshaas in sinaasappelmarinade

Oplettende lezertjes zullen gemerkt hebben dat mijn bibliotheek is uitgebreid met een nieuw boek. Gisteren heb ik een eerste recept gemaakt uit dit boek: in sinaasappel gemarineerde varkenshaas. Ik heb er wel een beetje mijn eigen draai aan gegeven.

Benodigdheden:

  • 2 zoete uien
  • 1 citroen
  • 2 pers-sinaasappels
  • 80 ml water
  • 8 teentjes knoflook (acht dus!)
  • ruim 110 ml olijfolie
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1/2 theelepel gedroogde oregano

Snij de gepelde teentjes knoflook in dunne plakjes. Pers de citroen en sinaasappels uit. Verhit ruim 100 ml (1/3 cup) in een pan op halfhoog vuur. Kiep de komijn en knoflookplakjes erin en laat de knoflook in één a twee minuten lichtbruin worden. Voeg (voorzichtig, spatgevaar) het sap van de citrusvruchten en het water toe en breng weer aan de kook. Even proeven of er nog wat zout of komijn bij moet. Laat dan de marinade afkoelen.

Bind het puntje van de varkenshaas op zodat de haas over de hele lengte ongeveer een gelijke dikte heeft. Leg het vlees in een schaal waarin het net past en giet de helft van de marinade er overheen. Afdekken en een aantal uren in de koelkast (ik heb dit alles al de avond van tevoren gedaan).

Steek je barbecue aan met een halve vulling van de brikettenstarter, het is handig om een hete en minder hete zone te maken. Ik heb mijn kolenrekje op ongeveer de helft van mijn rooster gezet. Snij de gepelde uien in dikke schijven van ongeveer een centimeter dik en steek er een tandenstoker in zodat de ringen niet van elkaar loskomen. Bestrijk de uien met marinade. Wanneer de grill heet is kan het kolenrek ingesmeerd worden met olie. Voeg wat rookhout toe (ik gebruikte kersenhout dat Pierre en ik gisteren hebben gescoord op de stand van barbecueplein.nl op de Bloem en Tuin beurs te Nuenen) en leg de varkenshaas diagonaal op het rek. Leg ook de uienringen op het rek. Na anderhalve minuut een kwartslag draaien voor de fraaie grillstrepen (het oog wil ook wat). Na weer anderhalve minuut de haas op een nieuwe zijde op het rek leggen. Herhaal dit alles totdat alle vier de zijden mooi gekleurd zijn, maar laat wel zoveel mogelijk het deksel op je ketel. Vergeet ondertussen ook niet de uien een keer te draaien (druk druk druk). Wanneer het vlees mooi bruin gekleurd is mag het naar de minder hete zone verhuizen voor het nagaren. Zelf voel ik altijd of het vlees de gewenste gaarheid heeft, maar je kunt ook een thermometer gebruiken natuurlijk, hou in dat geval 72 graden Celcius aan. De uien kunnen gewoon van het rooster af. Haal er de tandenstokers uit en maak de ringen los.

Als het vlees gaar is kan het eraf, laat nog een minuut of 3 rusten voordat het wordt aangesneden. Dan in mooie plakken snijden. Spreid de uienringen eroverheen, bevochtig het geheel met wat van de overgebleven marinade en serveer dit met groenten naar keuze.

Delen

Een reactie op “Varkenshaas met sinaasappelmarinade”

Leave a Reply

Facebook
Beveel ons aan
Zoeken
Categorieën
Tag cloud
Inloggen