Bacon


Dit is slechts een verslag, voor het recept: klik hier.

Op het forum, twitter en andere barbecue-blogs gonsde het al een tijdje over zelf bacon maken. Mijn nieuwsgierigheid was al snel gewekt. Niet alleen omdat ik bacon erg lekker vind, maar ook door de aparte manier van bereiden. Voor bacon heb je een stuk buikspek nodig van een pond of drie (let op de blik van de slager als je dat besteld). Dit vlees wordt vervolgens een week lang in je koelkast gepekeld voordat het op de barbecue gaat.

Pekelen was vroeger een heel gangbare vorm van het conserveren van vlees, maar tegenwoordig doen we dit nooit meer zelf. En als we gepekeld vlees kopen dan hebben we geen idee wat dat nou eigenlijk betekend. Leuk dus om dit zelf eens aan te pakken, in het kader van weet wat je eet.

Omdat het zelf maken van bacon groeit in populariteit is er vrij veel informatie te vinden op het net. Daarbij kwam al snel naar boven dat de methode die men thuis gebruikt meestal nitrietzout met een hoge concentratie (6,0%) vereist. Dit nitriet zorgt ervoor dat de groei micro-organismen wordt tegengegaan. Je kunt nitrietzout krijgen bij je lokale slager, maar dat is zout met een lage concentratie (0,6%). Het hoog geconcentreerde zout is hier nauwelijks te krijgen.

Gelukkig bood Noskos (wanneer komt je eerste boek uit?) me aan wat zout toe te sturen, waarvoor veel dank! Ook het recept is afkomstig van zijn site, dat zal ik dus hier niet herhalen. Wat ik jullie wel kan bieden is een set foto’s van de bereiding met daarbij een beetje commentaar, plus de mededeling dat de bacon heerlijk smaakt en snel zijn weg zal vinden in Homemade Spaghetti Carbonara, ontbijtjes en veel andere lekkere dingen.

Verbeterpunten:

 • Geen ribvlees
 • Iets minder zout
 • Het vlees eerst aanvriezen voor het te snijden (gratis twittertip van Noskos)

Een pakketje van Noskos

Net uitgebeend bij de slager

 

De slager heeft het vlees dat tussen de ribben zat laten zitten

Ingesmeerd met het pekelmengsel verdwijnt het vlees in een ziplock

 

En na een week wordt het vlees afgespoeld en > 24 uur onbedekt op een rooster in de koelkast gelegd

De barbecue prepareren

 

En het vlees er op! Ik heb het ribvlees eraf gesneden.

Halfway

 

En het resultaat

En dan het moeilijkste: mooie plakjes snijden

Delen

8 Reacties op “Bacon”

 • noskos zegt:

  Ziet er allemaal mooi uit zo!!! En voor een carbonara is dit echt perfect!! Maar vergeet ook een paar uitgebakken plakjes bij Amerikaanse pannenkoeken niet, of op je burger of om de MOINK Balls, ach, zoals ik altijd zeg, Bacon makes everything taste better šŸ˜‰

  Tip voor als je het te zout vind, nadat het uit de pekel komt een uurtje of twee in water laten liggen, tussendoor het water een keer verversen.

  Of de maple cured bacon maken, die is nog veel lekkerder.

 • Jan zegt:

  Nogmaals dank Noskos. Nog genoeg te experimenteren, leuk! Gelukkig heb ik nog genoeg pink salt voor nog twee porties.

 • Michel zegt:

  Mooi project Jan! Stuur je mij wat reepjes bacon op? Volgens mij kan dat best met de post….
  Ik zet ‘m in ieder geval op m’n verlanglijstje. Een paar plakjes van die bacon bij m’n full english breakfast…….

 • Jan zegt:

  Aangezien we een geregelde koeriersdienst tussen onze residenties hebben komen die plakjes waarschijnlijk binnen korte tijd jouw kant op Michel!

 • Ad zegt:

  Cannot go wrong with bacon, ziet er lekker uit, en wat Noskos zegt, Maple Cured.

  Ad,

Leave a Reply

Facebook
Beveel ons aan
Zoeken
Categorieƫn
Tag cloud
Inloggen