Eend in sinaasappelmarmelade


Nou…., dat was me het weekend wel zeg!! Eerst een geweldige zaterdag bij Michel in de tuin met de ongelooflijke verse lamsboutjes en daaropvolgend nog eens prachtig weer op zondag. Dus weer de BBQ aangestoken.

De inspiratie werd opgedaan uit het boek “culinair barbecueen” van Steven Raichlen. Deze keer stond er gepofte aardappel, gegrilde tomaat en indirect gegrilde eend met sinaasappelmarmelade op het menu. Op zich best lastig als je het allemaal tegelijkertijd op tafel wilt hebben i.v.m. de totaal verschillende bereidingstijden.

Voor de gepofte aardappel heb je 1 ½ uur nodig op een indirect opgestelde BBQ. Voor de gegrilde tomaat heb je 10 minuten nodig op een direct opgestelde BBQ en voor de eend heb je ca. 25 minuten nodig op indirect vuur.Dus……alles bij elkaar best wat rekenwerk.

De aardappel
Neem
een grote aardappel die geschikt is om te poffen. Smelt wat roomboter en smeer de aardappel in met de gesmolten boter. Daarna grof zeezout en versgemalen peper aanbrengen. BBQ op ca 160 graden indirect. De aardappel in het midden leggen ZONDER folie. Na ca 90 minuten de aardappel insnijden met een scherp mes. Uitgebakken stukjes bacon en zure room op in de uitsnede aanbrengen.

De tomaat
Grote vleestomaat door midden snijden. Op de snijkant zeezout en peper aanbrengen en insmeren met lekkere olijfolie. Met de open kant op eeningeolied rooster boven direct vuur plaatsen voor ca. 3 / 4 minuten. Tomaat omdraaien en op de reeds gegrilde kant gebakken knoflook met lenteuitjes aanbrengen. Na 3 minuten van de BBQ afhalen en een beetje parmezaanse kaas er over heen strooien.

De eend
Neem een eendenborst. Snij het vet in tot op het vlees. Maak een marinade van 4 eetlepels sinaasappelmarmelade, 1 eetlepel sesamolie, 1 eetlepel balsamicoazijn en 2 theelepeltjes chinese 5-kruidenpoeder. Leg de eend daar minimaal 1 uur in, afgedekt in de koelkast. Stook de BBQ indirect op 160 graden. 25 minuten op de vleeszijde grillen, en daarna 3 minuten op de vetzijde, zodat deze knapperig wordt.

Smullen maar!!

Delen

6 Reacties op “Eend in sinaasappelmarmelade”

Leave a Reply

Facebook
Beveel ons aan
Zoeken
Categorieën
Tag cloud
Inloggen