Kreeft


Kreeft, da’s weer eens wat anders dan 148 kilo speklappen en braadworsten. Verse kreeft is eigenlijk niet goed te doen, als je er al aan kan komen, dan zit je met een stel van die spartelende beesten die helemaal geen zin hebben in een kwartiertje op de weber.

Je zal ze moeten voorkoken. Bouillon maken , levende kreeft erin en na een minuutje of 10-15 zijn ze gaar. Levende dieren in de pan doen, daar krijg ik thuis wat problemen mee, is zielig enzo, dus dan maar voor de makkelijkste optie gekozen. twee kreeften, gekookt en diepgevroren in zout water.

Zo is het wel heel makkelijk. Kreeft is van zichzelf al lekker van smaak en heeft maar weinig nodig.

De kreeften in de lengte doorsnijden, de zgn Butterfly-cut. Met een echt kreeftenmes natuurlijk. Wie heeft die nou niet in de kast liggen? Botersaus maken (knoflook fruiten, boter smelten, peper, zout) en erover smeren.

De bbq opstoken tot ca 220 graden en een paar stukjes rookhout erop. De kreeft-helften kunnen erop met de vleeskant naar beneden en even direct grillen. Na een paar minuten omdraaien en aan de koele kant leggen, let op dat de schaal niet verbrandt, anders gaat het echt behoorlijk stinken. Deksel dicht en de luchtopeningen ook, zodat de rook lekker in het vlees kan trekken.

Dan nog een klein beetje botersaus op het vlees smeren en de kreeften kunnen op tafel. De groene prut in het midden zijn de ingewanden en half verteerd eten, dat is bitter dus kan je weggooien. Krijg je de scharen niet open? Gebruik dan een waterpomptang of je kan met een zwaar mes op het dikste deel tikken om de schaar open te breken.

Wat drinken we er bij?

Champagne natuurlijk, Cava of Prosecco kan natuurlijk ook, of een Meursault.

Delen

4 Reacties op “Kreeft”

 • noskos zegt:

  Altijd lekker een kreeftje!! Je kunt hem ook levend kopen en dan een mes tussen de ogen zetten en doorsnijden, de meest pijnlijke manier om hem te doden, daarna vlinderen en klaar!
  De groene “prut” in het midden is de lever / alvleesklier en kan gewoon gegeten worden hoor 😉 Wordt in het Engels tomalley genoemd. De rest van wat er in de voorkant zit moet je wel gewoon weggooien.

 • noskos zegt:

  Eeeh ik bedoelde natuurlijk pijnloze manier om hem te doden 😉

 • Mark zegt:

  lol, grappige verspreking 😉
  Ik heb begrepen dat die groene prut ook wel gebruikt wordt om bv vissoep extra smaak te geven, maar ik vond het niet lekker :p

 • Luuk Francken zegt:

  Haal de tomalley (lever) uit de gekookte kreeft. Neem een pannetje en doe daar ongeveer 100 gram roomboter in en een halve Spaanse peper er bij en smelt het voorzichtig. Daarna, als alles goed is doorgeroerd, de tomalley in een zeef doen en met een ronde lepel door de zeef heendrukken in het botermengsel. Even goed doormengen. Wat peper naar smaak en heel weinig zout er door doen en goed doorroeren.
  Smeer de halve kreeft er goed mee in en gril de kreeft eventueel nog wat door, steeds weer insmerend met het tomalley mengsel. Geeft een heerlijke smaak aan de kreeft. Snijd een citroen doormidden (liefst een plak van de buitenkant van +/- 2 á 3 cm dik) en leg die met de vleeskant een minuut of twee op de gril en serveer die bij de kreeft. Op die manier worden de zuren iets minder e de suikers van de citroen extra smakelijk. Eet lekker!

Leave a Reply

Facebook
Beveel ons aan
Zoeken
Categorieën
Tag cloud
Inloggen