Gerookte kip


Kip, het minst veelzijdige stukje vlees KIP. Je zult niet vaak kip aantreffen op de kaart van een goed restaurant. Kip is saai. Waarom? Gewoon kip met niets is niets. Je MOET er iets mee doen anders zit er bijna geen smaak aan. Maar ellek nadeel hep se foordeel. Juist omdat er iets mee gedaan moet worden, kun je alle kanten op met een stukje kip.

Op advies van @broadcastmarc zwaar geïnspireerd door een blogbericht van Jan-Willem (wiens blog ik gelijk heb toegevoegd aan onze linkenlijst) heb ik het volgende menu gemaakt:

Gemarineerde kippenborst, gerookt met Jack Daniels hout, aardappel/roquefort gratin en gecarameliseerde witlof.

De kip

 • 1 kippenborst (kipfilet) per persoon. Ik had kippenborst zonder vel

  , de volgende keer neem ik mét vel.

 • Kruiden naar keuze, maar vergeet vooral het zout niet. Ik gebruikte zout, paprikapoeder, cayennepeper, zwarte peper, chilipeper, gemberpoeder)
 • thijmblaadjes
 • 1 teentje knoflook, geperst
 • flinke scheut olijfolie
 • boter

Meng alles behalve de kip en boter door elkaar. Snij kruiselings de kippenborst in, deze tip nam ik over van het blog van Jan Willem en dit bevorderd de smaakoverdracht tijdens het marineren. Doe de kip met de marinade in een plastic zak. Druk de lucht eruit en knoop dicht. Daarna de kip een beetje masseren totdat de marinade goed verdeeld is. Leg de kip dan een paar uur in de koelkast.

Zet twee handen Jack Daniels rookhout snippers onder water. Steek de barbecue aan volgens de indirecte methode. Leg voor ieder stukje kip een dun plakje boter op de bodem van van een koekenpannetje zonder handvat (standaarduitrusting!). Leg daarop de stukken kip en leg daarop nog een dun plakje boter. Hierdoor blijft de kip echt  supersappig! Dit geheel kan vervolgens 25 minuten op de barbecue, maar niet voordat er een flinke hoeveelheid Jack Daniels snippers op de kolen zijn gegooid. Laat ‘m maar eens flink roken! Eenmaal klaar kan de kip zo op je bordje.

De aardappels:

 • aardappels, geschild en in plakjes van 2mm dik gesneden
 • 1 rode ui, in dunne ringen gesneden
 • Roquefort
 • thijmblaadjes
 • 2 tenen knoflook, geperst
 • room
 • zwarte peper
 • snufje zout

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bedek de bodem van een ovenschotel dakpansgewijs met de schijfjes, strooi daarover de uiringen en de in kleine stukjes gesneden Roquefort. Meng de room met de thijm, knoflook, zwarte peper en zout, en giet dit mengsel gelijkmatig over de aardappels. Dit alles 40 minuten in de oven. (ja, in de oven! De Q is gereserveerd voor de kip!)

De witlof

 • witlof, blaadjes losgemaakt en in flinke stukken gesneden
 • boter
 • bruine basterdsuiker
 • Balsamico azijn

Verhit de boter in een pan en gooi hier de witlof in. Temper het vuur direct en schep de witlof regelmatig om. Laat 10 minuutjes zachtjes sudderen. Hiernaa de bruine suiker erbij, ongeveer twee theelepels. Om blijven scheppen, laat de suiker smelten. Dan een scheut balsamico erbij. Het geheel nog een minuut of twee laten staan, en klaar!

Delen

4 Reacties op “Gerookte kip”

 • Michel zegt:

  Wow! Respect Jan! Dit wordt ook mijn volgende bbq-avontuur!

 • Jan zegt:

  Het smaakte prima Michel! En de smaken zijn ook kids-proof (voor jouw kids dan…)

 • Bertil zegt:

  Hé Jan, dit geeft weer een leuke opkikker aan Rookgordijn. Lijkt mij inderdaad ook de moeite waard om het na te doen. Ik ga het snel proberen!

Leave a Reply

Facebook
Beveel ons aan
Zoeken
Categorieën
Tag cloud
Inloggen