Archief voor de categorie ‘Overig’

Een middag tussen de varkens

Ze nemen geen halve maatregelen, daar bij Lunenburg Vlees in Oudewater. De ontvangst is allerhartelijkst, maar daarna volgen de formaliteiten. Zichtbare sieraden af, witte overall aan en blauw haarnetje op. Eerst de handjes ontsmetten en pas dan laat het tourniquet je door. Lekker temperatuurtje: 7 graden celcius.

Welkom bij de workshop varkensvlees. Een half karkas schoon aan de haak wordt vakkundig in drieën gedeeld en vervolgens per deel uitgebeend. Van achterham tot varkenshaas, via de spareribs en het buikspek naar de procureur. Sommige delen gaan naar de slagers, andere naar de vleesverwerkers en als wij Hollanders het echt niet meer lusten, dan gaat het naar China.

half karkas van circa 60 kilo

half karkas van circa 60 kilo

 

Het vlijmscherpe mes doet zijn werk

Het vlijmscherpe mes doet zijn werk

Na de uitbeendemonstratie gaan uw verslaggevers zelf aan de slag. Worst moet er komen: Italiaans gekruide saucijzen. Afwegen van de ingrediënten

, twee keer malen en vervolgens in de varkensdarm. Zo ontstaat zo’n mooie streng worstjes, die onmiddellijk worden ontvoerd door de kok, die er zo te zien wel raad mee weet. Dan volgt een rollade van procureur en het vervaardigen van de schnitzel, wat voornamelijk neerkomt op het verkopen van enkele doodsklappen aan een lapje varkensfilet.

Haha: of je worst lust...

Haha: of je worst lust…

Eenmaal ontdaan van overall en haarnetje (en voorzien van een gratis schoenpoetsbeurt) mogen we opwarmen in de kantine. De kok heeft niet stilgezeten en is aan de slag gegaan met de stukken vlees die wij zojuist aan het varken hebben onttrokken. Rollade

, schnitzel, een bitterlbal met achterham, gekruide saucijs. Het passeert de revue, vergezeld door zaken als mousse van tsatsiki en mierikswortelmayonaise.

Worst, bitterbal, schnitzel.

Worst, bitterbal, schnitzel.

Wij hebben een topmiddag gehad bij Lunenburg! Een bedrijf dat zijn werk zeer serieus neemt, maar dat ook plezier heeft in het leveren van een topproduct: duurzaam en 100% Nederlands varkensvlees.

Delen

Paling roken is een belevenis!

Verse paling, oftewel de Europese Aal (Anguilla Anguilla), is een delicatesse. In Nederland zeer geliefd in de gerookte variant. Te koop bij de visboer, uiteraard, maar een aanslag op de portemonnee. Waarom zelf niet de rookkast ter hand genomen? Afgelopen weekend voegden we de daad bij het woord.

Zoals ik in een eerder bericht al uit de doeken deed ben ik de gelukkige bezitter van een zelfgemaakte rooktunnel van aluminium, die als gegoten op mijn 57cm Weber OTG past.

Afgelopen zondag was voorlopig de warmste dag van de zomer van 2012. Een prima moment om eens wat paling te roken.

Drie kilo verse paling van de Palingrokerij Eveleens in Leimuiden: dat zijn in ons geval 26 palingen. De palingen worden gekweekt in zuiver

kamagra oral jelly usa

, helder water en bewaard in zogenaamde ‘bunnen’ die in de ringvaart hangen. “Onze” palingen zijn gisteren schoongemaakt, en hebben de nacht doorgebracht in een pekelbad. Vanochtend zijn ze met schoon water afgespoeld en nu zijn ze klaar voor de rookkast.

als palingen in een ton

Een handjevol briketten is voldoende: vandaag komt de temperatuur van de Weber niet boven de 85 graden. Op het rooster van de barbecue plaatste ik een koekenpan vol water – appelsap had ook gemogen – dit houdt de luchtvochtigheid op peil en tempert de gloed van de briketten. De palingen worden aan drie pennen geregen. Nu zijn ze nog mooi zilvergrijs van kleur, maar dat gaat snel veranderen. Voorlopig zijn de vissen verser dan vers: mooie heldere oogjes en geen vislucht, maar een zilte zweem. Héérlijk.

roken bij 80 graden heet koud roken

Webertje wijst 40 graden aan. De ideale temperatuur om de palinkjes een beetje te drogen. Dat duurt een minuutje of tien. Dan mag de temperatuur doorstomen naar een graad of 80, om de vissen te garen. Dat duurde bij ons een half uurtje. Toen ging er een knappe hoeveelheid geweekt appelhout op de briketten en kon het roken beginnen. Gelukkig stonden we op een veldje achteraf. Ik had dit mijn buren die grenzen aan ons stadstuintje niet aan willen doen. Alhoewel: als je ervan houdt ruikt het verrukkelijk, zo’n walmende ton vol paling.

Anderhalf uur roken vereiste nog tweemaal een bijvulling van rookhout, maar toen waren de palingen dan eindelijk gaar en gerookt. Snel in een krant wikkelen om nog even te laten rusten: de sappen verspreiden zich dan optimaal door het vlees.

vers gerookte paling!

Ja, en dan is het smullen geblazen. De palinkjes worden ontdaan van hun jas en kan de vis worden gefileerd en op een broodje gelegd. Afkluiven ging anders ook prima! Je kent het wel: vet druipend langs de kin. Maar allemensen: wat een traktatie. Ik kan het iedereen aanraden om de eigen paling te roken. Het is leuk om te doen, het is zéér smakelijk, en het is nog gezond ook. Eerlijk is eerlijk: het is niet goedkoop, maar wat mij betreft elke cent waard.

Verrassend: op deze warme dag bleek de Cidre Brut Silex van Pomme d’Or een frisse combinatie met de vette vis op te leveren. Neem eens een kijkje in de webshop: mooie, biologische producten.

de Weber in vol bedrijf

putty

Rookgordijn tijdens de Broekpolderregatta

De Broekpolderregatta is een vaarwedstrijd tussen historische zeilende platbodems op de Vlaardinger Vaart en de Vlieten. Een tiental schepen met in totaal 100 bemanningsleden vertrok op zaterdag vijf mei vanuit de Vlaardingse Broekpolder voor de race waarbij gold dat de schepen op alle mogelijke manieren mogen worden voortbewogen

, behalve door motorkracht. Dus dat betekent: zeilen – als er voldoende wind staat. Ontbreekt die wind

, dan resteert roeien, bomen of jagen. Het startschot viel om 11 uur in de ochtend, de eerste platbodem finishte rond half vier. Toen de teams eenmaal allemaal binnen waren, rammelde iedereen van de honger en dorst als gevolg van de geleverde inspanningen. En dan komen de mannen van Rookgordijn in actie!

Dankzij de uitstekende kwaliteit barbecuevlees geleverd door Keurslagerij Van Linschoten – uitgeroepen tot beste ambachtelijke slager van 2011 – leverden de mannen diverse culinaire hoogstandjes af. Zo waren daar de 300 MOINKballs in een zoetzure frambozenglaze als amuse. Een amuse die verdween als sneeuw voor de zon toen de hongerige meute er lucht van kreeg. Daarnaast noem ik de gemarineerde lamskoteletjes, kipfilet met spek, tophamburgers en pittig gekruide varkenslapjes. Het toetje kwam weliswaar niet van de slager, maar wel van de barbecue. Ananasschijven in rietsuikercaramel met creme fraiche. Al met al waren de mannen van het Rookgordijn niet ontevreden met de geleverde prestatie.

Mooi meegenomen is dat de Broekpolderregatta een niet commercieel initiatief is waarbij de opbrengst (in de vorm van inschrijfgeld en sponsorgelden) te goed komt aan ‘De Laurenburg’, een project voor ondersteund wonen voor personen tussen de 18 en 45 jaar met niet aangeboren hersenletsel.

Ribeye

De kinderbijslag was weer binnen dus op het laatste moment besloten om met de Paasdagen een flink stuk vlees op de BBQ te gooien.
Bij de Sligro lag een mooi stuk ribeye (en niet diepgevroren dus de volgende dag te gebruiken) waar de slager een stuk van 1,6 kilo van af wilde snijden.
Omdat bij de mensen die mee zouden eten niet iedereen van kruidig eten houdt maar besloten om alleen peper en zout te gebruiken. En dan maar met veel Hickory hout een fijne rooksmaak aan het lapje mee te geven.
Ik had de BBQ (helaas maar 47 cm) ingericht voor indirect grillen. Er pastte precies zo’n grote alu bak naast de kooltjes. Deze bak gevuld met bier (Hertog Jan

puttygen.biz

, Jan 😉 ). Tussen de kooltjes flink wat hout verstopt en aan één kant het rijtje aangestoken.
Het vlees lag al ongeveer 2 uur buiten de koelkast en had tot mijn verbazing nog steeds een kerntemperatuur van 13 graden C. Toen de kooltjes mooi smeulden het vlees erop gelegd. Ik voelde me helemaal het mannetje dat de temp in de Weber mooi rond de 125 bleef hangen met een flink stuk knijpen van de onderste luchttoevoer. Maar na een tijd liep dit langzaam op naar 155/160 ondanks dat de onderste schuif voor 7/8 dicht stond. Aan de rook kon ik wel zien dat het rijtje kooltjes langzaam aan aan het gaan was dus waarschijnlijk brandden er iets teveel tegelijk op een bepaald moment.
Het duurde wel 30 minuten om 1 graad te stijgen in kerntemperatuur en daarna ging het heel langzaam en gestaag omhoog. Na 2 uur was de kern 52 graden en heb ik het vlees eraf gehaald en in de folie gewikkeld. Toen meteen de firestarter vol met houtskool gedaan en aangestoken. Ik wilde graag proeven en zien of reversed searing wat zou zijn. Dus met gevaar voor eigen leven de bak met heet bier uit de BBQ gehaald en de superhete houtskool er in gekiept. Het vlees daarna weer op het rooster gelegd. Snel de thermometer er weer in gefrommeld en “Herman den Blijker style” ( lees met mijn handen) het vlees aan alle kanten flink laten schrikken tot een temp van 57 graden.

Daarna de Weberwok weer eens gebruikt om sugarsnaps te wokken. Die wok wordt echt superheet (zeker met houtskool) en dat werkt eigenlijk beter dan in de keuken op het fornuis.

Het vlees smaakte perfect en je zag ook een mooie smoke-ring. Aan één kant kan je wel zien dat die zijde ondanks het alufolie toch wat hitte van de kolen heeft gepakt. Ondanks het tussentijds draaien.

generic levitra

TwitterBBQ Winter 2012

Twitter is een mooi medium, je leert allerlei mensen kennen die een interesse met je delen. In de wijk hier zijn Pierre en ik volgens mij de enige barbecue fanaten (al brandt die Weber bij Pierre natuurlijk veel te weinig). Maar Twitter verbreedt je horizon. Gisteren was dan ook alweer de tweede twitter Barbecue. Een samenscholing van slagers en barbecue-addicts rond een verzameling barbecues. En zoals ik de vorige keer al schreef gebeuren er dan erg leuke dingen! Er zijn veel verschillende mooie stukken vlees gepasseerd en ik heb er veel inspiratie opgedaan. Enkele zaken die werden gemaakt waren:

Al met al weer een zeer geslaagde avond waarin ik veel heb geleerd. Mijn verlanglijst is weer uitgebreid met mooie gerechten. Ik heb zo ontzettend lekkere dingen gegeten en leuke mensen gesproken dat ik gewoon geen tijd heb gehad om foto’s te maken :-). Bezoek de volgende links voor andere verslagen en foto’s:

putty download

Tweetup

Afgelopen vrijdag was het dan zover. Een ontmoeting tussen slagers en barbecue-fanaten bij mij thuis. Een heel mooie gelegenheid om mijn Grill Dome eens uit te proberen. Helaas dreigde uitstel van de levering van mijn Grill Dome roet in het eten te gooien. Gelukkig was daar Hayke van KookaandeZaan, de dealer waar ik deze kamado heb gekocht, als reddende engel. Ze heeft me tijdelijk een demomodel geleverd.

Hoe is het zo gekomen?

Natalie Hulspas (@Natalie_HL) heeft samen met haar man Patrick een slagerij in Rotterdam Hilligersberg: Slagerij de Bruijn. Ik ben zelf uiteraard geïnteresseerd in het slagersvak en vleesproducten. Op de een of andere manier zijn wij elkaar via Twitter actief gaan volgen en wisselen we regelmatig berichten uit. Ik vind het zelf ook leuk om de mensen waar ik een leuk contact mee heb ook in het echte leven te ontmoeten, vandaar dat ik eens ben langsgereden bij de slagerij. De ontmoetingen waren maar kort maar het klikte meteen! De datum was snel geprikt: 12 augustus zou het feest plaatsvinden!

Een bont gezelschap, maar wanneer je slagers en barbecuers bij elkaar zet rond een barbecue gebeurt er iets merkwaardigs. Het klikt direct tussen de vakmensen en hun veeleisende afnemers. Er wordt volop gepraat over de kwaliteit van vlees, bereidingswijzen, herkomst en noem maar op! Ondertussen werden de mooiste dingen klaargemaakt op de barbecues. Ik had de Grilldome loeiheet staan (want dat kan-ie goed) om de grote stukken vlees dicht te schroeien, en de 57cm Weber was ingericht voor indirecte verhitting om het vlees langzaam verder te laten garen. En wat hebben we gesmuld! Slagerij de Bruijn doneerde mooie grote stukken zoals een flinke Cote de Boeuf, een staartstuk en een kalfs-ribstuk. Slagerij van Linschoten had juist een keur aan heerlijke kleinere barbecuespecialiteiten meegenomen. Verder zorgde @broadcastmarc voor zijn Drunken Mango Skewers en @True2BBQ heeft ter plekke ABT’s in elkaar gezet: lekker hete Jalapeno pepers

puttygen

Buy Cialis Professional UK

, gevuld met roomkaas en omwikkeld met bacon. Ook had Hugo heerlijke rubs en sauzen meegenomen uit zijn websop om te proberen. Zelf zorgde ik voor de MOINK balls en ik had ook nog Wagyu Burgers gehaald bij Beef & Steak. En er was nog veel meer!!! Een prima afwisseling, en we kwamen niet echt om van de honger! Alle ingredienten waren dus aanwezig om er een gezellige, eerzame en voedzame avond van te maken. De foto’s spreken voor zich:

Testbericht

Dit is een testbericht. Er was een ezel (ik noem geen namen) die het Rookgordijn heeft gesloopt, het kost nu wat uren om alles weer in orde te maken.

Ezel

Ik doe mijn best om alle foto’s terug te vinden!

Kreeft

Kreeft, da’s weer eens wat anders dan 148 kilo speklappen en braadworsten. Verse kreeft is eigenlijk niet goed te doen, als je er al aan kan komen, dan zit je met een stel van die spartelende beesten die helemaal geen zin hebben in een kwartiertje op de weber.

Je zal ze moeten voorkoken. Bouillon maken , levende kreeft erin en na een minuutje of 10-15 zijn ze gaar. Levende dieren in de pan doen, daar krijg ik thuis wat problemen mee, is zielig enzo, dus dan maar voor de makkelijkste optie gekozen. twee kreeften, gekookt en diepgevroren in zout water.

Zo is het wel heel makkelijk. Kreeft is van zichzelf al lekker van smaak en heeft maar weinig nodig.

De kreeften in de lengte doorsnijden, de zgn Butterfly-cut. Met een echt kreeftenmes natuurlijk. Wie heeft die nou niet in de kast liggen? Botersaus maken (knoflook fruiten, boter smelten, peper, zout) en erover smeren.

De bbq opstoken tot ca 220 graden en een paar stukjes rookhout erop. De kreeft-helften kunnen erop met de vleeskant naar beneden en even direct grillen. Na een paar minuten omdraaien en aan de koele kant leggen, let op dat de schaal niet verbrandt, anders gaat het echt behoorlijk stinken. Deksel dicht en de luchtopeningen ook, zodat de rook lekker in het vlees kan trekken.

Dan nog een klein beetje botersaus op het vlees smeren en de kreeften kunnen op tafel. De groene prut in het midden zijn de ingewanden en half verteerd eten, dat is bitter dus kan je weggooien. Krijg je de scharen niet open? Gebruik dan een waterpomptang of je kan met een zwaar mes op het dikste deel tikken om de schaar open te breken.

Wat drinken we er bij?

Champagne natuurlijk, Cava of Prosecco kan natuurlijk ook, of een Meursault.

Beenham met honing-mosterdglaze

Het wil nog maar niet écht zomeren. Jammer, maar niet onoverkomelijk voor de échte barbecuers. Vandaag doen we een beenhammetje op de Weber. Eerst een hoeveelheid rum (over van de zalm) gemengd met eenzelfde hoeveelheid honing. Flinke eetlepel pittige mosterd erbij. Een scheut olijfolie en een scheut balsamico-azijn, afgemaakt met versgemalen peper en zeezout.  Mengen en marineren die handel. Minstens vier uur in de koelkast.

Webertje opstoken, indirect, temperen tot een graad of 180. Beenhammetje erop en een schaaltje met de marinade. Dit gebruiken we om het hammetje regelmatig te bestrijken. Flink wat cherrywood-snippers erop (vooraf geweekt in ruim appelsap). Twee uurtjes zijn voldoende voor een mals stukje ham. Geserveerd met een klassieke Gratin Dauphinois: aardappelschotel. Lekkerrrrrrr!

Grill Adventures

Wat is er nou leuker dan het combineren van je hobby’s? Twee van mijn eigen grootste hobby’s komen samen in deze website, te weten barbecue en IT, en daar beleef ik zelf erg veel plezier aan. Maar je kunt het natuurlijk nog verder doorvoeren. Iemand met wie ik via Twitter sinds kort een leuk contact heb is Marc van der Wouw, op Twitter ook bekend als @broadcastmarc. Hij betrekt namelijk ook nog de kunst van het fotograferen bij de bovengenoemde combinatie.

Voedsel is vaak erg fotogeniek. Je kunt prachtig combineren met de mooiste en diepste kleuren. Maar het goed fotograferen ervan valt echt nog niet mee, zeker niet wanneer er ook nog een barbecue in het spel is. Toch maakt Marc de prachtigste plaatjes

, welke bewonderd kunnen worden op zijn website met de mooie naam “Grill Adventures By Broadcastmarc“. De foto’s illustreren heerlijke recepten en belevenissen die Marc beschrijft in zijn blog. De site is zeker een bezoekje waard!

Website: Grill Adventures By Broadcastmarc

Grill Adventures By Broadcastmarc

Facebook
Beveel ons aan
Zoeken
Categorieën
Tag cloud
Inloggen